Prasta burnos higiena. Reguliariai nevalant dantų šepetėliu ir siūlu, maisto dalelės lieka burnoje ir skatina bakterijų dauginimąsi tarp dantų, ant liežuvio. Todėl formuojasi apnašos, dantų ėduonis ir dantenų ligos, susijusios su blogu burnos kvapu. Svarbu palaikyti tinkamą burnos higieną namuose ir nepamiršti lankytis pas specialistus.
Maisto produktai ir gėrimai (česnakai, svogūnai ir alkoholis) gali sukelti blogą burnos kvapą. Produktai, kuriuose daug cukraus ir rūgšties, skatina bakterijų dauginimąsi, todėl taip pat prisideda prie blogo burnos kvapo. Kava ir kiti rūgštūs gėrimai gali pakeisti pH pusiausvyrą burnoje, todėl ji tampa palankesnė bakterijų augimui. Patartina laikytis subalansuotos mitybos ir po tokių maisto produktų vartojimo išskalauti burną vandeniu.
Tabako gaminiai palieka savo specifinį kvapą ir didina dantenų ligų riziką, pažeidžia dantenų audinius ir mažina seilių tekėjimą, kuris būtinas bakterijų gaminamoms rūgštims neutralizuoti, negyvoms ląstelėms nuplauti ir burnos drėgmei palaikyti. Metus rūkyti sumažėja blogo burnos kvapo rizika.
Seilės padeda išvalyti burną, pašalinti daleles, kurios sukelia blogą kvapą, dėl sumažėjusio seilių kiekio burnoje gali atsirasti blogas kvapas. Tai gali sukelti įvairūs vaistai, seilių liaukų problemos arba nuolatinis kvėpavimas pro burną. Lėtinis burnos sausumas didina dantų ėduonies ir dantenų ligų riziką. Gausus vandens vartojimas, becukrės gumos kramtymas arba seilių pakaitalų naudojimas padės tai sumažinti.
Sinusų infekcijos, tonzilitas ir kvėpavimo takų infekcijos gali sukelti blogą burnos kvapą. To priežastimi gali būti ir diabetas, kepenų ar inkstų ligos ir virškinamojo trakto sutrikimai. Pavyzdžiui, vaisių kvapas gali rodyti nekontroliuojamą diabetą, o žuvies kvapas gali būti susijęs su inkstų ligomis, todėl svarbu kreiptis į gydytoją.
Pagal BNS inf.
Rašyti atsakymą