Nors mamos dažnai skundžiasi, kad jų vaikai nevalgo jokių daržovių, išskyrus bulvytes, E. Gavelienės teigimu, įvairiaspalves daržoves ragauti mažuosius reikia pratinti nuo pat kūdikystės. Tėvai turėtų pasirūpinti, kad vaikas nuo mažens maitintųsi visavertiškai ir taip gautų kuo daugiau organizmui būtinų maisto medžiagų. Jei namuose nuolatos bus pjaustytų daržovių užkandžiams, jei vyresniesiems bus į mokyklą įdėta daržovių lazdelių, vaikai įpras prie įvairesnių skonių. Tiesa, norint, kad vaikai laikytųsi sveikos mitybos principų, taip elgtis turėtų visa šeima, nes jei mama ar tėtis valgys produktus, nepriskiriamus prie sveikatai palankaus maisto, bus sunku to tikėtis ir iš vaikų.
Žiedynais suskirstytus brokolius patogu įdėti vaikams į mokyklą ar sau į darbą užkandžiams, o jei jie atrodo kietoki –apvirti garuose ar trumpam nuplikyti verdančiu vandeniu. Gydytoja primena, jog visos tamsiai žalios spalvos daržovės pasižymi ypatinga nauda žmogaus organizmui, jos tikras mikroelementų ir vitaminų šaltinis. Brokoliuose gausu vitaminų C, A ir K, taip pat kalio, fosforo, seleno bei vandenyje tirpių ir netirpių skaidulų, fitocheminių medžiagų, folatų, kurie ypač reikalingi nėščiosioms bei maitinančioms mamoms.
Brokoliai pasižymi išskirtinėmis savybėmis, dėl to šias daržoves tiesiog būtina įtraukti į mitybą. Juose yra medžiagų, saugančių nuo širdies ir kraujagyslių ligų, cukrinio diabeto. Brokoliai garsėja savo priešvėžinėmis savybėmis dėl sulforafano – junginio, pasižyminčio priešvėžiniu poveikiu, ypač su krūties, prostatos ir storosios žarnos vėžiu susijusiomis jos rūšimis. Sulforafanas veikia palaikydamas natūralius organizmo detoksikacijos procesus ir kovodamas su oksidaciniu stresu.
BNS inf.
Rašyti atsakymą