Kad lietuviai mėgsta bulves – neįmanoma paneigti, tačiau, ar ši daržovė yra naudinga? Dietistė Vaida Kurpienė bulvių nauda neabejoja, bet atkreipia dėmesį į tinkamą jų paruošimą, leidžiantį reguliuoti ne tik kalorijų skaičių, bet ir palankių sveikatai medžiagų kiekį.
„Bulvė – labai vertinga daržovė, turinti daug įvairių vitaminų bei mineralų. Žmogaus sveikatai vertingiausios bulvės yra ką tik iškastos, šviežios. Jas galima valgyti termiškai neapdorotas, virti garuose ar vandenyje su lupena arba iškepti orkaitėje ant grotelių. Taip apdorojant lieka daugiausiai mums taip būtinų ir racione trūkstamų maistinių skaidulų ir vertingų medžiagų“, – pasakoja V. Kurpienė.
Pasak jos, nors esame įpratę bulves nuskusti, ilgai palaikyti šaltame vandenyje ir užkaisti jas puode, prieš tai darant reikėtų gerai pagalvoti. Specialistė pabrėžia, kad taip darydami prarandame dalį šios daržovės teikiamos naudos.
„Lyginant kalio kiekį, šviežioje bulvėje su lupena yra 12 proc. rekomenduojamos paros normos (RPN), virtoje su lupena 11 proc. , o štai virtoje be lupenos jau tik 4 proc. RPN. Jei visgi nuspręsite virti skustas bulves, jokiu būdu nelaikykite jų ilgai šaltame vandenyje, nes jame tirpsta vitaminai ir taip netenkate didelės dalies daržovės naudos. Be to, bulves dėkite į verdantį vandenį. Vandens turėtų būti kuo mažiau, taip išsaugosite dalį vitaminų. Kitas variantas – virti garuose, taip medžiagų dar daugiau išsaugosite“, – aiškina dietistė.
Mėgstantiems bulves kepti orkaitėje V. Kurpienė turi dar vieną naudingą patarimą. Jei bulves kepate orkaitėje ant grotelių, temperatūra neturėtų viršyti +175 °C, nes krakmolas, kurio kupina ši daržovė apie +180 °C temperatūroje skyla ir dalis susidariusių medžiagų yra kenksmingos, pavyzdžiui, kancerogeninė medžiaga akrilamidas.
Pagal BNS inf.
Rašyti atsakymą