Grybas, kurį turėtų vartoti norintys išvengti ligų

Anksčiau grybų vartojimas būdavo apribotas sezoniškumo, jais buvo galima mėgautis tik vasarą ir rudenį. Šiais laikais tokią problemą galima išspręsti į racioną įtraukus pievagrybius, kurių parduotuvėse galima rasti ištisus metus. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, priklausomai nuo to, kaip bus paruošti, šie grybai naudingi vėžio, diabeto ir nutukimo prevencijai.

Anot E. Gavelienės, pievagrybiai dėl savo skoninių bei maistinių savybių yra vienas populiariausių amerikiečių bei europiečių vartojamų grybų. JAV jie sudaro 90 proc. visų suvalgomų grybų. Europoje tai taip pat  vienas pagrindinių grybų. Šie grybai turtingi skaidulomis, kurios yra sveikatai palanki angliavandenių forma, juose yra baltymų, į kurių sudėtį įeina praktiškai visos nepakeičiamos aminorūgštys. Dėl to pievagrybius, kaip baltymų šaltinį, rekomenduojama įtraukti į racioną asmenims, kurie mažina gyvūninės kilmės produktų vartojimą.

Pievagrybiuose taip pat yra didelis kiekis mikronutrientų, tokių kaip geležis, varis, cinkas, magnis, kalis, kalcis ar manganas, randama ir visų B grupės vitaminų. Randama ir vitamino D2, o žmogaus organizmas šią vitamino D formą gali paversti į mums naudingąją formą. Pievagrybiai pasižymi antiuždegiminėmis medžiagomis, fenoliniais junginiais, jie svarbūs žmogaus organizmo antioksidaciniams procesams. Priklausomai nuo to, kaip bus paruošti, šie grybai naudingi vėžio, diabeto, nutukimo, kitų, su lėtiniu uždegimu susijusių, ligų prevencijai.

Pievagrybiai dėl gausos žmogui naudingų medžiagų, priskiriami maistingiems produktams, šis grybas nekaloringas (100 g – vos 20 kcal). Dietologė ragina atsakingai pasirinkti pievagrybių gaminimo būdą, kad iš naudingo produkto, jis nevirstų pridėtais riebalais turtingu patiekalu. Kalorijų gausa pievagrybiuose atsiranda, kai pridedama sviesto, grietinės, spirgučių. Žinoma, maistingų medžiagų kiekis pievagrybiuose keičiasi nuo jų maistui naudojamos formos: konservuoti dažniausiai būna apvirti su įvairiais marinatais, o termiškai juos apruošus, sumažėja vitamininių medžiagų.

Gydytoja atkreipia dėmesį, kad pievagrybius į mitybą turėtų įtraukti žmonės, reguliuojantys kūno masę, nes juose yra didelis procentas geros sudėties baltymų, taigi, ilgiau išlieka sotumo jausmas. Kiek reiktų ar galima būtų grybų suvalgyti per dieną? Tokių rekomendacijų nėra. Maisto piramidėse pievagrybiai dažniausiai priskiriami prie daržovių, o daržovių norma yra ne mažiau kaip 400 g per dieną ir dalis šio kiekio tikrai gali būti grybai.

Pagal BNS inf.