Kolagenas – raktas į jaunatvišką išvaizdą ir sveikatą

Gyvybingos odos kolagenas yra vertinamas kaip vienas svarbiausių komponentų. Tai esminė žmogaus organizmo sudedamoji dalis, atliekanti daugybę funkcijų – nuo audinių elastingumo palaikymo iki stiprios plaukų, nagų ir dantų būklės. Jo trūkumas – dažna šių dienų problema, dėl kurios žmonės susiduria su sąnarių bei kitais skausmais.

Woman at home applying cream mask

Nauda organizmui

BENU vaistinės Vilniuje vedėja Laura Kairiūkštienė pasakoja, jog kolagenas – viena iš pagrindinių žmogaus organizmo statybinių medžiagų, sudaranti apie 70 proc. odos ir 80 proc. sausgyslių ir raiščių.

„Ši medžiaga leidžia judėti – palaiko audinių struktūrą, jų elastingumą, lankstumą, dėl jo sąnarius galime judinti be skausmo. Gera odos, plaukų, nagų ir dantų būklė taip pat priklauso nuo šio organizmo komponento. Deja, dabar žmonės dažnai jaučia jo trūkumą“, – pastebi L. Kairiūkštienė.

Kolageno gausu mėsos bei žuvies kaulų sultinyje, troškintoje jautienoje, kiaulienoje ir vištienoje, taip pat šaltienoje. Nors augalinės kilmės maisto produktai nėra papildyti šia medžiaga, juos vartojant palaikoma kolageno gamyba organizme.

Sąnariams bei grožiui

Žinomos bent kelios dešimtys kolageno tipų, vieni pagrindinių – I ir II tipai. Kad medžiaga būtų veiksminga ir naudinga žmogui, būtini abu.

„Labiausiai paplitęs I kolageno tipas sudaro apie 90 proc. organinės kaulų masės ir yra randamas kauluose, dantyse, ragenoje, o jo fibrilės tvirtesnės net už plieną. II tipas sudaro maždaug pusę mūsų sauso kaulų svorio ir lemia sąnarinės kremzlės tvirtumą, elastingumą“, – sako specialistė.

Grožiui skirtų produktų sudėtyje dažniau naudojamas I tipo kolagenas, hialurono rūgštis ir papildomi mikroelementai odos bei plaukų būklės gerinimui, o produktuose  sąnariams – II tipo kolagenas, papildytas vitaminu C. Kam derėtų papildomai vartoti kolageną? Vaistininkė atsako – visiems, tačiau siūlo pasitarti su gydytoju ar vaistininku, kuris preparatas tiktų labiausiai.

„Rekomenduojame šią medžiagą fiziškai aktyviems žmonėms, turintiesiems antsvorio, nes šis labai apkrauna kelių, klubų, stuburo sąnarius. Taip pat tiems, kurie skundžiasi judėjimo problemomis, lėta medžiagų apykaita, sparčiai augantiems jaunuoliams, menopauzę išgyvenančioms moterims bei kiekvienam, kuriam svarbu kuo ilgiau išlaikyti sveikus raumenis, sąnarius, kaulus“, – vardija vaistininkė.

Kolageno vartojimo formos – įvairios, o ji rekomenduotų ištirpintą, skysčio pavidale bei papildytą vitaminu C, taip skatinant pasisavinimą. Šiandien galima įsigyti ir gryno kolageno didelėmis dozėmis, papildyto hialurono rūgštimi – tokią paros normą sudaro net 10 gramų grynos medžiagos.

Neigiamai veikia amžius ir saulė

„Konstitucijos klinikos“ gydytoja reumatologė dr. Agnė Petrulionienė sako, kad didžiausi kolageno gamybos „priešai“ – amžius, žalingi įpročiai, deginimasis saulėje. Šios medžiagos kiekis organizme pradeda mažėti jau nuo 25–30 metų, o sulaukę 40 metų jo prarandame apie 1 proc. kasmet.

„Vyresniame amžiuje organizme kolagenas vis dar gaminamas, tačiau prastesnės kokybės. Jo praradimą skatina alkoholio vartojimas, rūkymas, dažnas buvimas saulėje, pasyvus gyvenimo būdas ir miego stoka. Kolageno mažiau gaminama ir pomenopauziniu laikotarpiu, sergant reumatoidiniu artritu, sistemine raudonąja vilklige“, – sako A. Petrulionienė.

Kolageno papildai rekomenduojami sveikų sąnarių apsaugai nuo mechaninio jų pakenkimo ir siekiant teigiamo kaulo tankio pokyčio, sergant osteoporoze.

Lengviausiai organizmas pasisavina skystos formos kolageną. Tai – geriamosios dozės, leidžiančios suvartoti ir didžiausią vienkartinę kolageno dozę, kuri yra apie 10 g. Lengvai pasisaviname ir miltelių formos kolageną, o prasčiausiai šia funkcija pasižymi kolagenas tabletėse.

„Kolagenas nerekomenduojamas pacientams, kuriems reikia riboti baltymų vartojimą. Teko konsultuoti pacientę, kuriai po didelių dozių kolageno vartojimo išryškėjo intensyvus sąnarių skausmas, o nutraukus preparato vartojimą simptomai išnyko“, – sako A. Petrulionienė.

Pagal BNS inf.