Nori saldumynų – trūksta chromo
„Jeigu dažnai norime suvalgyti ką nors saldaus, tai gali būti vienas iš požymių, kad mums trūksta chromo. Jo trūkumas nulemia gliukozės pasisavinimo sutrikimus organizme. Ilgainiui tai gali priminti uždarą ratą – mums trūksta chromo, dėl to pradeda traukti saldumynai. Kai juos valgome, pakyla cukraus lygis ir išsiskiria daugiau insulino. Insulinas sumažina cukraus kiekį kraujyje, ir vėl norime ko nors saldaus“, – sako M. Rutalė.
Dėl to saldumynų vartojimas nepadės pasisavinti chromo. Kad žmogus išeitų iš šio uždaro rato, jam svarbu papildomai vartoti chromą, kuris subalansuoja gliukozės ir insulino kiekį organizme. Visgi pirmiausia reikėtų pasidaryti vitaminų ir mikroelementų tyrimą, kuris parodytų, ar mums tikrai trūksta šio mineralo. Tokius tyrimus galima pasidaryti tiek pas gydytojus, tiek vaistinėse. Tyrimai parodys, kad galbūt padidėjusio potraukio saldumynams priežastis slypi visai kitur.
Chromo pasisavinti galima paprasčiausiai į mitybos racioną įtraukiant daugiau jo turinčių maisto produktų. Tai gali būti jautiena, vištiena, kepenėlės, bulvės, brokoliai, viso grūdo produktai ir kiaušiniai.
Nori šokolado – trūksta magnio
„Saldumynas saldumynui nelygus, todėl pajutus ilgai besitęsiantį potraukį išskirtinai šokoladui, tai gali signalizuoti, kad organizmui trūksta ne chromo, o magnio. Taip yra dėl to, kad kakava yra vienas tų produktų, kurių viename grame magnio kiekis yra didžiausias. Tik vertėtų rinktis ne pieniško šokolado plytelę su daug pridėtinio cukraus, bet juodąjį šokoladą, kurio sudėtyje būtų kuo daugiau kakavos – bent 70 proc.
Magnio galima rasti ir kituose maisto produktuose kaip riešutai ir sėklos, itin daug jo moliūgų sėklose, taip pat žaliose lapinėse daržovėse, pupelėse ir lęšiuose.
Nori mėsos – trūksta geležies
„Pagal pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas mėsą reikėtų vartoti ne daugiau kaip du kartus per savaitę. Visgi, sumažinti mėsos kiekio nepakanka, nes svarbu teisingai subalansuoti mitybą. Tad jeigu pastaruoju metu labai norite mėsos, tai gali signalizuoti, kad su organizmu gaunate nepakankamai geležies“, – sako M. Rutalė.
Mėsa ne vienintelis produktas, kuriame gausu geležies. Pakankamai jos galima pasisavinti iš tokių žuvų kaip tunas, skumbrė ir sardinės, taip pat geležies gausu ankštinėse daržovėse – pupelėse, lęšiuose.
Potraukis saldžiam arba sūriam maistui gali signalizuoti apie įvairių vitaminų ir mineralų trūkumą. Pajutus bent vieną tokį simptomą profilaktiškai patariama pasidaryti vitaminų ir mikroelementų tyrimus, kuriuos galima išbandyti ir vaistinėse. Tai gali ne tik padėti pasijusti geriau, bet ir užkirsti kelią ligoms.
Pagal BNS inf.
Rašyti atsakymą