Saldžios, bet naudingos
Ir smaližių, ir gurmanų mėgstamos vynuogės populiarios ištisus metus, o didžiausios paklausos sulaukia kai prasideda jų derliaus sezonas – rugsėjo ir spalio mėnesiais.
Pasak V. Kurpienės, pasirinkus valgyti vynuoges, derėtų atkreipti dėmesį į jų maistinę vertę: 100 gramų vynuogių yra 69 kcal, 15,5 gramų cukraus, o skaidulų vos 0,9 gramų – tokia uogų maistinė vertė gali gąsdinti, o neretai ir atgrasyti.
„Viskas priklauso nuo porcijos dydžio ir to, kas valgoma šalia. Greta uogų vartojami kiti produktai turėtų sulėtinti cukraus patekimą į kraują. Pavyzdžiui, pirma suvalgykite 100 gramų daržovių, o paskui mėgaukitės sauja vynuogių. Bus puikus desertas, padedantis palaikyti energiją įtemptą dieną. Šios uogos yra puikus priešpiečių pasirinkimas, kurį tinka derinti su varške, riešutais ar daug baltymų turinčiu jogurtu“, – pataria V. Kurpienė.
Vynuogės puikus pasirinkimas sergant įvairiomis virusinėmis ligomis, karščiuojant, norint turėti daugiau energijos treniruotės metu ar atsistatyti po intensyvaus sporto. Mat dėl mažo skaidulų kiekio šios uogos lengvai virškinamos, tačiau 100 gramų yra net 191 mg kalio, kurį prakaituojant svarbu atstatyti.
Sėklose ir odelėse – ypatinga nauda
Pagyrų vynuogės vertos ir dėl didelio galingų antioksidantų kiekio. Raudonose ir violetinėse vynuogėse gausu resveratrolio bei antocianinų, kurie teigiamai veikia akių sveikatą, mažina glaukomos ir kataraktos riziką. Vynuogėse, nepriklausomai nuo jų spalvos, yra antioksidanto kvercetino, kuris padės apsisaugoti nuo širdies ligų, aukšto gliukozės kiekio kraujyje ir vėžio, o taip pat vitamino C, beta karotenų, liuteino ir elaginės rūgšties, kurie teigiamai veikia organizmą ir imunitetą.
Daugiausia galingųjų vynuogių antioksidantų randama odelėse ir sėklose. Žinoma, jų koncentracijai įtakos gali turėti uogų veislė, branda, saugojimas ir aplinka, tačiau jas vartoti rekomenduojama.
„Vynuogių sėklas verta gerai sukramtyti – jose didelis skaidulų kiekis, o skaidulos padeda greičiau pasiekti sotumo jausmą bei pagerina virškinamojo trakto veiklą. Odelės turi melatonino pirmtako triptofano ir paties melatonino, tai vadinamasis miego hormonas, reguliuojantis poilsio ir pabudimo ciklą, tad reguliarus ir subalansuotas vynuogių vartojimas gali padėti pagerinti miego kokybę“, – sako V. Kurpienė.
Pasigaminkite razinų
Jei vynuogių namuose turite apsčiai ir matote, kad greitai suvartoti jų nepavyks, patariama jas šaldyti ar džiovinti. Šaldytoms pakanka keletą valandų „praleisti“ šaldymo kameroje – tokias uogas verta dėti į gaivinantį gėrimą, desertus ar mėgautis vienomis. Jei nuspręsite vynuoges džiovinti ir pasigaminti naminių razinų, jos bus sultingos ir didesnės nei įprasta, o šiam procesui pasitarnaus orkaitė.
Didesnes vynuoges galima perpjauti pusiau arba kiekvienoje uogoje mediniu pagaliuku pradurti skylutę – taip greičiau išgaruos drėgmė ir džiovinimas bus trumpesnis. Paruoštas vynuoges paskleiskite vienu sluoksniu skardoje, ant aliejumi apšlakstyto kepimo popieriaus. Uogos neperdžius, jeigu jas džiovinsite ventiliuojamoje orkaitėje, nustatę 60 laipsnių karštį – toks procesas užtruks apie 8 valandas. Džiovinimą galite paspartinti kaitrą padidinę iki 100 laipsnių, tačiau dažniau tikrinkite, ar vynuogės neperdžiūvo.
Išdžiovinus vynuoges orkaitėje jose drėgmės dar bus, todėl tokiu būdu paruoštas razinas suvartoti reikėtų per 1-2 savaitės ir laikyti šaldytuve.
Pagal BNS inf.
Rašyti atsakymą