Šilauogės: dietistė V. Kurpienė šioms uogoms negaili pagyrų

Dažnai su mėlynėmis lyginamos šilauogės pagrįstai vadinamos „supermaistu“ – jose gausu sveikatai palankių maistinių medžiagų. Dietistė Vaida Kurpienė šias uogas sezono metu pataria valgyti kuo dažniau ir įvairiau, mat šilauogės gali padėti mažinti uždegiminius procesus, pagerinti kraujospūdį, prilėtinti senėjimo procesus.

Mažos uogos – didelė nauda

Šilauogėse gausu vitaminų ir biologiškai aktyvių medžiagų, kurios padeda užtikrinti  natūralią gynybą nuo ligų, suteikia uogoms išskirtinį skonį, malonų kvapą ir sodrią spalvą.

„Šios uogos turi vieną didžiausių antioksidantų kiekių bei daugiausia flavonoidų iš visų įprastų vaisių ir daržovių. Dėl savo savybių – tirpių skaidulų, vitamino C ir kitų antioksidantų –  šilauogės gali padėti mažinti blogąjį cholesterolį. Per dieną suvalgykite apie stiklinę šilauogių ir jūsų organizmas bus aprūpintas jų teikiama nauda“, – sako V. Kurpienė.

Šilauogės yra puikus pasirinkimas žmonėms, kovojantiems su aukštu kraujospūdžiu. Aštuonias savaites kasdien valgant šviežias arba šaldytas šilauoges, kraujospūdį galima sumažinti vidutiniškai 4–6 proc. Taip pat pastebėtas panašus uogų poveikis moterų kraujospūdžiui menopauzės laikotarpiu.

Į kasdienį valgiaraštį įtraukiant sveikatai naudingas uogas, pamažu formuojasi ir geri valgymo įpročiai. Tai ypač aktualu turintiems didelį saldumynų ir miltinių produktų potraukį. Šilauogės natūraliai saldžios, tad gali pakeisti cukrų ir jo pakaitalus, kartu suteikdamos vertės organizmui. Uogas derinkite su baltymais: varške, varškės sūriu, sojos pieno sūriu, graikišku jogurtu ar lapinėmis ir kitomis daržovėmis. Taip ilgiau išliksite sotūs, sumažės saldumynų potraukis.

Šios uogos taip pat yra antioksidantų šaltinis, tad gali padėti stabdyti senėjimo procesus.

Universalumas virtuvėje

Didžiausias koncentratas visų gerųjų medžiagų slypi ką tik nuskintose uogose, todėl V. Kurpienė pataria pirkti tiek uogų, kiek suvalgysite per 1-2 dienas. Nereikia leisti joms džiūti ar vysti namų virtuvėje. Šilauoges patariama nuplauti tik prieš pat valgant, o laikyti neplautas vėsioje, nuo drėgmės apsaugotoje vietoje.

Unikalios šilauogių savybės ir nauda organizmui, pasak V. Kurpienės, pasireiškia ne tik valgant šviežias, ką tik nuo krūmų skintas uogas. Gana didelė maistingųjų savybių dalis išsilaiko ir jas užšaldžius ar džiovinant.

Skanaus užkandžio statusą tiek tarp suaugusiųjų, tiek tarp vaikų jau pelniusios šilauogės yra ne tik gero skonio ir išvaizdos, bet ir puikiai tinka įvairiems patiekalams.

Pagal BNS inf.