Špinatai – lapinė daržovė, kurią lengva rasti beveik bet kurioje maisto prekių parduotuvėje. Kaip teigia dietologė dr. E. Gavelienė, pagrindinė ir didžioji špinatų nauda slypi dėl juose esančios folio rūgšties. Špinatai yra vienas pagrindinių šio vitamino šaltinių. Folio rūgtis arba vitaminas B9 – itin svarbus baltymų sintezei ir visoms žmogaus organizmo funkcijoms. Besilaukiančios moterys, dėl vaisiaus sveikatos ir normalaus vystymosi, taip pat turėtų vartoti pakankamą folio rūgšties turinčių produktų kiekį.
„Tamsiai žalios lapinės daržovės, tokios kaip špinatai, yra svarbios sveikai, odai, plaukams ir kaulams. Jie taip pat yra baltymų, geležies, vitaminų ir mineralų šaltinis. Špinatuose galima rasti polifenolių, fitochemikalų, vitamino K bei mineralinių medžiagų: kalio bei kalcio. Apie 100 g šios daržovės suteikia du trečdalius vitamino A, beveik visą folio rūgšties normą, pusę vitamino C ir ketvirtadalį per dieną reikalingo magnio bei geležies kiekio. Be to, špinatai yra labai nekaloringas produktas, juose beveik nėra riebalų“, – pasakoja dr. E. Gavelienė.
Pasak dietologės, špinatus galima vartoti įvairiais būdais: valgyti virtus arba žalius, dėti į salotas ar trintus kokteilius, tad nereikėtų apsiriboti vos viena špinatų vartojimo forma. Tačiau mitybos ekspertė atkreipia dėmesį, jog asmenys, kurie turi padidintą riziką inkstų akmenų susidarymui, podagrą ar artritą špinatus turėtų vartoti saikingai, nes juose esantys oksalatai gali skatinti šių ligų vystymąsi.
Pagal BNS inf.
Rašyti atsakymą