Šventinis apsinuodijimas maistu ir gėrimais: kaip suteikti sau pirmąją pagalbą?

Patiekalais nukrautas stalas – atributas, be kurio neįsivaizduojamos didžiosios šventės. Tačiau jos ne visada asocijuojasi tik su geromis emocijomis, ypač patyrus apsinuodijimą maistu ar gėrimais. „Camelia“ vaistininkė Virgilija Bečelytė pataria, kaip to išvengti, o jeigu nepavyksta – suteikti pirmąją pagalbą.

Kaip gydytis namuose?

Neretai sėdę prie šventinio stalo nesugebame atsisakyti vaišių ir pamirštame saiką – valgome daug riebaus, tarpusavyje nesuderinamo maisto, kartu vartodami ir daug alkoholio.

„Dažnai iš karto ragaujame žuvies ar mėsos patiekalus, po jų valgome pyragą ar tortą, o galiausiai vaisių. Iš tiesų kiekvienas produktas turi savo vartojimo laiką: desertas turėtų būti valgomas praėjus bent valandai nuo pagrindinio patiekalo, o vaisiai – pirmoje dienos pusėje, iki pietų likus porai valandų. Toks produktų maišymas nejaučiant saiko sukelia itin dideles apkrovas virškinimo sistemai, todėl neretai patiriamas ir apsinuodijimas“, – įspėja V. Bečelytė.

Apsinuodijimas pasireiškia pykinimu, vėmimu, viduriavimu, pilvo ar galvos skausmais, pakilusia temperatūra. Šie simptomai gali varginti ne iš karto, o po kelių valandų ar net dienų.

Gerkite daug šilto vandens, tik ne stiklinėmis, o visą dieną gurkšnodami. Vartokite virškinamo trakto sutrikimus lengvinančias arbatas – karčiojo kiečio, pankolio, ramunėlių, kmynų ar mėtų. Pasitelkite ir medikamentus: „Diosmektitas absorbuos atsiradusius toksinus, mažins deginimo jausmą ir stabdys viduriavimą. Virškinimo fermentai sumažins skrandžio sunkumo jausmą. Vidurių lašai atpalaiduos skrandžio spazmus ir gerins virškinimo sistemos darbą, o aktyvuota anglis slopins atsiradusius apsinuodijimo maistu ar alkoholiu simptomus.

Taip namuose galima gydytis keletą dienų, jeigu jaučiamas pagerėjimas, kitu atveju patariama kreiptis į gydytoją. Pagalbos reikia ieškoti, jei atsiranda stiprus pilvo skausmas, vėmimas išgėrus vos keletą gurkšnių vandens ar dehidratacijos požymiai – silpnumas, sąmonės sutrikimas, vangumas arba troškulys.

Prevencija

Laikykitės tinkamos maisto ruošimo ir laikymo kultūros: kruopščiai plaukite rankas ir produktus, pjaustykite juos ant atskirtų lentelių bei pasirūpinkite kiekvieno reikiamu terminiu apdorojimu. Nelaikykite maisto ilgiau nei dvi valandas kambario temperatūroje, nes po šio laiko ant paviršiaus ima daugintis mikrobai.

Prie stalo jauskite saiką. Turėtumėte žinoti, ką, kodėl ir kaip valgote, tai daryti mažomis porcijomis, gerai sukramtyti, po kiekvieno patiekalo padaryti bent pusvalandžio pertrauką, o desertą ar bet kokį gardėsį valgyti praėjus valandai nuo pagrindinio patiekalo.

Nepiktnaudžiaukite alkoholiu. Dėl jo neigiamo poveikio didėja skrandžio sulčių išsiskyrimas, jautrėja stemplė ir gali kamuoti rėmuo.

Pavalgę, pakvieskite artimuosius drauge pakilti nuo šventinio stalo, pasivaikščioti, užsiimti veikla, kuri reikalautų pajudėti. Tai pagerins maisto slinkimą žarnynu, o kartu ir virškinimą.

Pagal BNS inf.