Medžių gelbėtojai prie naujų kelmų žvakių nebedegina (atnaujinta)

© silutesnaujienos.ltPAPILDYTA 2011 10 20
09:22 – Šilutės r. savivaldybės komentaras

Miesto gatvėse tai vienur, tai kitur vėl virsta medžiai. Šį kartą medžių gynėjų tai nepiktina. Gal jau supratome, kad medžių tvirtumą patikrina kiekviena smarkesnė vėtra? Patikrino ir rugsėjo 14-ąją, savo šėlsmą paženklinusi tragiška mirtimi – miesto centre virstantis klevas pražudė moterį.


Kasmet – po 10-15 medžių

Kaip ir kasmet, rudenį miesto gatvėse pjaunami papuvę ir nudžiūvę medžiai. Seniūnijos užsakymu darbus atlieka „Šilutės komunalininkas“.

Šilutės seniūno pavaduotojas Algirdas Ivanauskas sako, kad medžių gelbėtojų pasipiktinimo nesulaukta, nė vieno medžio apsauginėmis juostomis jie kol kas neaprišo.© silutesnaujienos.lt

Vienas nudžiūvęs, kitas jau išverstas beržas pašalinti iš skverelio šalia Šilutės muziejaus. Savo amžių atgyvenę medžiai griuvo Ramučių, Liepų gatvėse, senutėlė eglė – prie H.Šojaus dvaro.

Pasak A.Ivanausko, eilės dar laukia gal 6 medžiai įvairiose miesto vietose. Toks darbas – ne naujiena: apie 10-15 senų medžių pašalinama kasmet. Kuriuos medžius pjauti, sprendžia specialistų komisija. Vieno tokio medžio pašalinimas atsieina nuo 260 iki 500 litų. Brangiausiai – tų, kurie stori ir dideli, juos nupjauti tenka į pagalbą kviesti kraną.

Pažvelkime kritiškiau

Įvykus rugsėjo tragedijai, ietis vėl surėmė neprižiūrimais želdiniais besipiktinantys šilutiškiai, žiniasklaida, aplinkosaugininkai ir… tų pačių medžių gynėjai. Du paskutinieji – ypač aršiai. Kai kurie žurnalistai kaltina aplinkosaugininkus, nesirūpinančius išpjauti papuvusius ir todėl grėsmę keliančius medžius. „Tik ar pagrįstai?“ – klausia aplinkosaugininkai.

Jie nepamiršo 10-mečio senumo įvykių Šilutėje, kai šilutiškiai itin aktyviai stojo ginti medžių, numatytų nupjauti darant Lietuvininkų gatvės remontą.

Šaligatvių grožio – nė kvapo

„Verkia medžiai visoje Šilutėj šį pavasarį skausmu, tik todėl, kad šaukti jie negali, valdžiai pasiskųst“, – 2001-ųjų pavasarį rašė vienas šilutiškis viename iš Šilutės laikraščių. Tos eilės – apie tuometinės Želdinių apsaugos ir priežiūros komisijos darbą. Komisija tuomet paženklino apie 30 medžių, numatytų nupjauti.

Skubiai susibūrusi medžių gelbėtojų grupelė apraišiojo pasmerktus medžius juostomis su užrašais „Neleisime nupjauti“ ir pan. Kirtimas laikinai buvo sustabdytas, mat atsižvelgti į gyventojų nuomonę prašė ir Pamario krašto gamtosaugos draugija.

Dar kartą posėdžiavo komisijos, dar kartą apžiūrinėjo kiekvieną medį. Dalis medžių tą patį pavasarį vis dėlto buvo nupjauti. Netrukus – birželio pradžioje – medžių gelbėtojai bibliotekoje surengė viešą diskusiją, kurioje įtikinėjo, jog už iškirstus medžius Šilutės valdininkus reikia teisti.
Miesto valdžia daugiau kirsti nebesiryžo.

Vėliau buvo gražiai sutvarkyta centrinė miesto gatvė, trinkelėmis iškloti ir šaligatviai. Kaip tie šaligatviai atrodo šiandien, matome kiekvienas.

Trumpai sakant, su aukštakulniais pasivaikščioti mūsų gatvėmis jau sunku, mat trinkeles, kurios miestą turėjo puošti bent kelis dešimtmečius, senų medžių šaknys dabar taip iškilnojo ir išklaipė, jog belieka itin atidžiai kojas dėlioti.
© silutesnaujienos.lt
Seniūno pavaduotojas A.Ivanauskas irgi prisimena, jog tuomet, kai buvo pradėta rekonstruoti centrinė gatvė, buvo numatyta nupjauti ne vieną medį abipus jos. Gyventojams sukilus, medžiai liko. Tačiau dalis jų padarė miestiečiams meškos paslaugą – šaknimis iškilnojo renovuoto šaligatvio trinkeles.

Prie Šyšos liko šabakštynai

Medžių gelbėjimo akcija vos prieš porą metų vyko ir palei Šyšą. Čia aktyvūs piliečiai juostomis irgi apraišiojo dešimtis medžių, augančių upę gožiančiuose sąžalynuose.

Europinius milijonus gavę Šyšos vagos ir senvagės tvarkymo projekto vykdytojai pasipriešinti medžių gelbėtojams neišdrįso.

Ką šiandien turime? Matome visi: tose vietose, kur „medžių išgelbėti“ nespėta (palei senvagę), gėrimės erdve, tam tikrose vietose paliktais tvarkingai augančiais medžiais, šviežiais žolynais, sutvarkytomis upės pakrantėmis. Mielai tose vietose vaikštinėja dešimtys šeimų.

Palei Šyšą, kur tebestovi „išgelbėtieji“ medžiai, liko… šabakštynas.

Savivaldybė dabar planuoja antrąjį projekto „Šyšos upės vagos ir senvagės valymo darbai“ etapą. Ar jį įgyvendinant irgi bus šalinami upės pakrantėse vešintys krūmai ir seni medžiai, Plėtros ir planavimo skyrius pasakyti dar negali: kol kas tik rengiamas techninis projektas.

Tikėkimės, kad jį įgyvendinus, šilutiškiams ir miesto svečiams atsivers galimybė vaikščiojant paupiu „grožėtis“ ne neįžengiamais sąžalynais, o bent kai kur tarp medžių pamatyti atsiveriančią Šyšos tėkmę.

Šilutės rajono savivaldybės komentaras:

„Šiuo metu planuojamas ir rengiamas techninis projektas „Šyšos upės vagos ir senvagės valymo darbai” II etapas. Įgyvendinant šį projektą bus kertami medžiai ir šalinami krūmai (pomiškis). Todėl jau dabar Saugotinų želdinių priežiūros komisija, vadovaujama Šilutės seniūno Raimondo Steponkaus, apžiūrėjo Šyšos vagos ir senvagės teritorijoje augančius medžius bei krūmus ir nutarė leisti pašalinti:

ties Senvagės gatve – 258 vnt. medžių ir 0,2 ha krūmų;

nuo geležinkelio tilto iki Šilutės miesto ribos – 500 vnt. medžių ir 2180 vnt. krūmų.

Daugiausia siūloma iškirsti gluosnių, baltalksnių, juodalksnių, ievų ir klevų. Taip pat siūloma pašalinti ir 2 ąžuolus, kurių skersmenys yra 24 ir 42 cm.” 

  – Šilutės r. savivaldybės Komunikacijos skyrius